A+ A A-
20 Ian
Voteaza acest articol
(1 Voteaza)

Cazul Aurel Fratila si litera Constitutiei in fata instantei supreme

Astazi instanta suprema ia in discutie contestatia privind arestarea fostului angajat al MApN, Aurel Fratila, pentru care autoritatile americane au solicitat extradarea catre SUA, sub pretextul ca romanul ar fi “terorist” pentru ca ar fi livrat prin firma sa super acedreditata de numeroase institutii ale statului inlcusiv de MApN, niste rahatisuri care ar putea fi, cica, utilizate si in scopuri militare.

Si un patent poate fi utilizat in scopuri militare daca avem in vedere ca militarii SUA smulgeau unghiile detinutilor cu patentul la infama inchisoare Abu Ghraim (citez ca sa nu se zica ca inventez povesti din timpul nazismului: “During the War in Iraq, military police personnel of the United States Army together with those of additional US governmental agencies committed from late 2003 to early 2004, physical, psychological, and sexual abuse, including torture, rape, sodomy, and homicide of prisoners held in the Abu Ghraib prison (also known as Baghdad Correctional Facility)”.
La Guantanamo, unde ar urma sa ajunga Aurel Fratila daca instanta suprema va confirma extradarea fostului militar roman, n-a patruns niciodata presa asa ca nimeni nu stie ce fel de torturi indura prizonierii inchisi acolo de americani, dar se poate face usor o extrapolare pornind de la “modelul” Abu Ghraib.
Reamintim faptul ca Aurel Fratila a primit un NUP in 2006, cand ar fi avut loc asa zisul Iran-Gate romanesc iar cererea de arestare in vederea extradarii, a fost respinsa ca nefondata prin incheierea nr.16F din data de 04.12.2006 pronuntata de Curtea de Apel Bucure
ști – Sectia a II-a Penala in dosarul nr.10482/2/2006. Decizia recenta a Curtii de Apel prin care se ingaduie extradarea lui Fratila, dupa sapte ani de la NUP-ul aceleiasi Curti de Apel intra in contradictie flagranta cu prevederile Codului de procedura penala unde se prevede ca nu poate fi arestat un justitiabil in același dosar fara administrarea unor probe noi.

“Cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania”

Mai mult, conform Constitutiei “Cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania”.
CONSTITUTIA ROMANIEI: ARTICOLUL 19
Extradarea şi expulzarea
(1) Cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania. (2) Prin derogare de la prevederile alineatului (1), cetatenii romani pot fi extradati in baza conventiilor internationale la care Romania este parte, in conditiile legii şi pe baza de reciprocitate.(3) Cetatenii straini şi apatrizii pot fi extradati numai in baza unei conventii internationale sau in conditii de reciprocitate.
Observatia mea cu privire la lege nu este a unui specialist in drept, dar fie si cu bunul simt elemantar ca baza de judecata reiese ca in articolele ce succed articolul 1 se face exces de subsidiaritate, deoarece romanii sufera de deficit de suveranitate ceea ce se vede clar chiar din Legea suprema, dar chiar si asa invocarea reciprocitatii poate fi intemeiata pe cazul Teo Peter.
Cat priveste adevarul cu privire la acuzatiile la adresa lui Fratila, nu suntem noi in masura sa stabilim cum stau de fapt lucrurile, dar daca acesta a incalcat legea mi se pare corect sa fie judecat in Romania. }ara noastra, teoretic, este un stat national suveran ce are un statut in fata istoriei si a lumii. Cetatenii romani, daca sunt vinovati, trebuie judecati in Romania. Thailanda de exemplu, a refuzat extradarea unui cetatean care nici macar nu era thailandez, iranianul implicat in povestea comerciala devenita “afacere teorista” iar Romania a atins un nivel atat de jos al demnitatii nationale incat a ajuns sa isi livreze proprii cetateni si sa se mai si laude cu asta, prin vocea cate unui tembel de la un SRI (institutie care ar trebui sa-si scoata litera din mijloc, ca mai serveste Romania si romanii din parti).
Unde era SRI in 2006, daca este adevarat ca fostul cadru militar ar fi executat de capul sau misculatii “teroriste” prin firma sa? Daca a facut exportul fostul militar este la mintea cocosului ca nu avea cum sa-l faca de capul lui, mai erau si altii de la MApN, SIE, ETC cu geana pe astfel de combinatiuni, ca doar nu te plimbi cu echipamentele de capul tau prin vama.
Din orice punct de vedere ai privi aceasta “afacere” asa zisul Iran –Gate romanesc este o mizerie.
A-l transforma pe fostul cadru militar Aurel Fratila in tap ispasitor al unor istorii nebuloase doar pentru a da din coada cu supusenie in fata SUA niste tantalai de apevisti ajunsi slugoi la americani dupa ce au supt indelung din degetul rusesc este o mizerie.
A-l beli pe tapul ispasitor roman de piele in timp ce tapul Hayssam este scos din Romania intre berbecuti de catre berbecii din serviciile noastre, desi acesta chiar a fost cadru militar sirian implicat la greu in afaceri cu armament, cu legaturi cu Israelul si alte state belicoase este o mizerie. Ca sa nu mai spunem ca in Siria unde se odihneste acum banditul de Hayssam se trage la greu cu armament made in England, France, Israel, Russia si USA.
Pana una alta fata de toate aceste mizerii si fata de ideea groteasca a autoritatilor romanesti de a-l arunca pe Aurel Fratila in lagarul de la Guantanamo, au reactionat pe forumuri publicatiilor romanesti sute de comentatori, cu indignare, invocand prevederile Constitutiei, iar un grup pe facebook creat la initiativa unor cititori ai materialelor aparute in Curentul a strans intr-o singura zi cateva sute de aderenti. Grupul se intituleaza Nu extradarii lui Aurel Fratila in US ! (https://www.facebook.com/groups/499444503441397)
Sa speram ca astazi judecatorii de la instanta suprema vor da intaietate literei Constitutiei nu izmenelilor gaozarilor ambidextri din servicii, ajunsi femei de serviciu in veceurile americane.

George Roncea

 

Sursa: http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013012182201/Actualitate/Cazul-Aurel-Fratila-si-litera-Constitutiei-in-fata-instantei-supreme.html

2 comments

 • Comment Link gilda postat de gilda

  Parca traima iar pe vremea lui ana pauker, cind legea se facea di la shientru...e ciudat.
  Eu traiesc in USA din 2001 si pot sa spun ca toata tara este o inchisoare, un experiment Pitesti. Oamenii sunt dati afara din job-uri penru ca posteaza opinii personale pe bloguri ca i cazul unui profesor din Kansas City. La interviu la job te intreaba cu citate din blog personal sau comunicare pe email despre viata ta personala. Nu pot sa-mi inchipu cum este intr-o inchisoare americana. Cred ca este horror. Nu inteleg cum de in Romania oamenii sunt extradati sa fie judecati in alta parte.

  Luni, 13 Ianuarie 2014 07:10
 • Comment Link Tilica postat de Tilica

  In a related case this past May, a French court refused an American request to extradite an Iranian businessman who was accused of violating an American embargo on exports to Iran. Majid Kakavand, 37, had been arrested at a Paris airport in March of 2009 on an American warrant. But the French government prosecutor opposed the extradition request noting that Kakavand had not violated French law and that the equipment involved “was not necessarily military in nature.” (The New York Times, Thursday, May 6, 2010)

  Duminică, 27 Ianuarie 2013 11:45

Scrieun comentariu

Se poate introduce HTML

(c) 2012 roncea.net & George Roncea. Toate drepturile rezervate.