A+ A A-
17 Sep
Voteaza acest articol
(3 voturi)

Ororile utilizării cianurii în alte exploatări ale Gold Corporation prezentate de surse americane (VIDEO)

Tema Roșia Montană rămâne în topul atenției publice, atât în România cât și în afara țării. Ies la iveală noi amănunte ce confirmă faptul că pe fond „afacerea” Gold Corporation ar putea fi doar o mega țeapă, o inginerie financiară, o combinațiune tipică unor speculatori de teapa lui Beny Steinmetz și George Soros.

Un analist al prestigioasei platforme stockmarket scoate la iveală recent într-un articol recent - „Scotia Capital suspends rating on Gabriel Resources” – faptul că marea companie care cere statului român sume fabuloase drept despăgubiri pentru o investiție care de fapt nici n-a avut loc, este lipsită de capital.
Se ridică întrebarea, spune analistul Peter Kenedy, din ce sume ar fi urmat Gabriel Resources să investească peste un miliard de dolari dacă cash-ul lor este unul mai mult decât modest, respectiv doar 63 de milioane de dolari! “
Bay Street sources wonder how the company is going to secure funding for a project that is expected to cost over $1 billion to develop.Gabriel currently has about $63 million in cash”.
Pe lângă astfel de analize pertinente pe tema solvabilită
ții Gabriel Resources au mai apărut și alte materiale legate de pericolele exploatării aurului, în forma propusă de Gold Corporation, prin procedeul cianurării. Dacă va fi aprobat, proiectul minier de la Roșia Montană ar urma să folosească, anual, circa 12.000 de tone de cianură. Un documentar american realizat în Guatemala și Honduras, unde Gold Corporation operează exploatări similare cu proiectul Roșia Montană înfățișează efecte oribile ale otrăvirii populației cu cianuri, răni deschise supurând pe corpul copiilor, instalarea unor boli netratabile care au adus băștinașilor din preajma zonelor de exploatare suferințe cumplite. Documentarul realizat de Rights Action în 2008-2009 este inclus într-un material video despre Roșia Montantă, executat în 2011, pe care nicio televiziune din România nu a vrut să-l prezinte cetățenilor români bombardați zi de zi pe toate canalele media doar cu propaganda Gold Corporation. Sătenii din preajma exploatărilor Gold Corporation din țările bananiere ale căror resurse sunt exploatate la sânge de goldsteini au fost condamnați la o moarte lentă, copiii lor s-au ales cu erupții pe piele grave, cu pierderea părului și o sumedenie de alte boli chinuitoare. Imaginile sunt teribile.
Un raport asupra riscurilor
și efectelor utilizării cianurii se poate găsi chiar pe site-ul RMGC în secțiunea Riscuri și efectele cianurii asupra sănătății și a mediului. Din păcate puțină lume se uită cu atenție la ce ne propune ceata goldsteinilor: „Cianura de sodiu este o substanță chimică industrială foarte folosită și foarte valoroasă și cu siguranță este o otravă care acționează rapid și care în lipsa primului ajutor poate ucide în câteva minute”, arată raportul. Chimistul american Robert Moran spune că o linguriță cu o soluție de cianură de 2% poate ucide un om. Acidul cianhidric (HCN), lichid sau gazos, și sărurile alcaline ale cianurii pot intra în organismul uman prin inhalare, ingerare sau absorbție prin contactul cu ochii și cu pielea. Rata de absorbție prin piele e mai ridicată atunci când pielea suferă tăieturi, crăpături sau este umedă. Sărurile din cianură sunt dizolvate și absorbite rapid la contactul cu membranele mucoase umede.
Doza letală pentru acidul cianhidric în stare gazoasă se situează, în cazul oamenilor, între 100
și 300 de părți dintr-un milion. Inhalarea cianurii între aceste limite cauzează decese într-un interval de 10 până la 60 de minute, moartea fiind cu atât mai rapidă cu cât concentrația e mai mare. Inhalarea a 2.000 de părți dintr-un milion cauzează moartea într-un minut. În cazul ingerării, doza letală este de 50-200 de miligrame, iar în cazul contactului cu pielea necrăpată, de 100 de miligrame per kilogram de greutate corporală. Odată pătrunsă în organismul uman și apoi în fluxul sangvin, cianura se coalizează cu o enzimă în lipsa căreia celulele nu mai pot folosi oxigenul din sânge și se asfixiază. Lipsa oxigenului conduce la o acumulare de acid lactic. Asfixierea celulară și acidoza lactică afectează sistemul nervos central și pot cauza stop respirator și moarte. Sistemul nervos central este unul din organele țintă ale cianurii. Cianurile reduc memoria și reduc, concomitent, nivelurile de dopamină și serotonină din creier. La concentrații letale mari, intoxicația cu cianură afectează și alte organe și sisteme din organism, printre care și inima.
Simptomele ini
țiale ale intoxicării cu cianură se pot instala după expunerea la doar 20-40 de părți dintr-un milion de acid cianhidric și includ dureri de cap, somnolență, amețeală, puls slab și rapid, respirație adâncă și sacadată, o nuanță de un roșu deschis a feței, greață și vărsături. Mai departe, pot apărea convulsii, pupile dilatate, piele cleioasă, un puls mai slab și mai rapid și respirație mai adâncă și mai sacadată. În cele din urmă, bătăile inimii ajung să fie încete și neregulate, temperatura corpului scade, buzele, fața și extremitățile trupului capătă o nuanță albăstrie, iar victima intră în comă și apoi moare. Aceste simptome apar și la doze neletale, susține codul cianurii.
 
Cianura - un dezastru pentru mediu 
Un studiu din 2000 al United States Geological Survey (Centrul pentru studierea supravie
țuirii geologice) despre transformarea chimică a cianurilor în alți compuși întărește faptul că formele lor toxice persistă îndeosebi în zonele cu climă rece. În același fel în care cianura dizolvă aurul din stâncă, ea dizolvă și alte metale, de cele mai multe ori dăunătoare. Activitățile industriale, însă, care includ și producția de aur, pot elibera cianuri în mediu în concentrații mult mai mari decât cele provenite din surse naturale, instalând efecte adverse asupra organismelor vii.
Pe
știi și nevertebratele acvatice sunt deosebit de sensibile la expunerea la cianuri, arată codul cianurii. Concentrațiile cianurilor libere de 5-7,2 micrograme/litru reduc performanța de înot și capacitatea de reproducere la majoritatea speciilor de pești. Alte efecte adverse includ mortalitatea întârziată, patologia, respirație întreruptă sau algoritmi de creștere alterați. Concentrațiile de 20-70 mg/l determină moartea multor specii de pești, iar cele care depășesc 200 de micrograme sunt letale pentru majoritatea speciilor. Nevertebratele suferă efecte adverse neletale la 18-43 mg/l de cianuri libere și efecte letale la concentrații de 30-100 micrograme. În cazul păsărilor, dozele letale variază de la 1,43 (rață sălbatică), la 11,1 mg/kg de greutate corporală (pui domestici). Simptome precum gâfâitul, clipitul ochilor, salivarea și letargia apar la 1-5 minute de la ingerare la speciile mai sensibile și până la 10 minute la cele mai rezistente. Dozele ridicate conduc la îngreunarea respirației și la înghițituri repetate la toate speciile, moartea instalându-se, de regulă, în 15-30 de minute. Codul cianurii susține că exemplarele care supraviețuiesc mai mult de o jumătate de oră își revin. Intoxicația poate duce și la o moarte întârziată în cazul păsărilor, în condiții de aciditate în stomac. În cazul mamiferelor, dozele letale s-ar situa între 2,1 și 10 mg/kg de greutate corporală, simptomele de otrăvire acută incluzând tremurul mușchilor, salivarea, lăcrimarea, defecația, urinarea și respirația grea, urmate de neconcordanță musculară, gâfâit și convulsii. Acestea apar de regulă la 10 minute după ingerare.
Pre
ședintele Academiei Române, Ionel Haiduc, s-a exprimat tranșant pe tema utilizării cianurilor: “A stârnit multă discuție și multe emoții tehnologia bazată pe folosirea cianurilor. E adevărat, în mineritul mondial al aurului, cea mai mare parte a exploatărilor din diverse țări folosesc cianură. Cianura se folosește pentru că este cea mai ieftină, cea mai profitabilă, și atunci, sigur, orice firmă încearcă să lucreze cu profitul maxim și cu cheltuiala minimă. Dar există și alte tehnologii. În ultimul timp a apărut o informație pe internet, eu nu vreau să fac reclamă unei firme, dar există o firmă americană care susține că are o tehnologie nouă, environment friendly, adică prietenoasă mediului, care nu folosește cianură, nu folosește reactivi toxici, este la fel de eficientă ca și cianura din punctul de vedere al tehnologiei, adică a gradului de extracție, la fel de eficientă din punct de vedere economic și care ar trebui, cred, studiată înainte de a se lua o decizie finală.“
O decizie finală probabil că va urma de la sine odată cu  prăbu
șirea cotațiilor Gabriel Resources, chestie datorată în cea mai mare parte hipsterilor, golanilor mai vechi, de teapa mea sau mai noi de vârsta fiica-mii, legionarilor, bicicliștilor care mărșăluiesc prin București în număr din ce în ce mai mare, de la începutul acestei luni. Este prima oară, în lume, după cunoștința mea, când o haită de goldsteini dintre cei mai feroci, niște barosani de nivel mondial, sunt puși în cap de niște amărâți de românași.
Bună treabă, de am
ține-o tot așa poate vom reuși să punem în cap și la alte businessuri mizerabile, toxice, pe care ni le pregătește Ponta în cooperare cu “băieții de afară“, cei care l-au instalat în scăunel pentru a termina ce mai e de mătrășit prin Romanika. 

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=anmmpAhD3Ig 

Sursa: http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013091891130/Actualitate/Ororile-utilizarii-cianurii-in-alte-exploatari-ale-Gold-Corporation-prezentate-de-surse-americane-VIDEO.html

Pagina Facebook 'George Roncea':https://www.facebook.com/pages/George-Roncea/181944271871084

Scrieun comentariu

Se poate introduce HTML

(c) 2012 roncea.net & George Roncea. Toate drepturile rezervate.