Error
  • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
A+ A A-
18 Oct
Voteaza acest articol
(2 voturi)

EXCLUSIV: George Roncea: "Macovei, o sumă a tot ce este ridicol, penibil şi ticălos în această ţară, iar USL este un aspirator pus pe jefuit."

Capitala României, sub asediu. Bătălia USL-PDL a scos din case mii de români pentru ca cele două tabere să îşi măsoare forţele în cadrul a două congrese de amploare în mijlocul Bucureştiului: USL a reeditat manifestaţiile de tip 23 August, iar membrii PDL s-au pozat cu mai-marii Europei.

Tentativele de intimidare reciprocă a celor două grupări se fac, ca de obicei, pe spinarea a milioane de români. Fiecare tabără promite o viaţă mai bună, nivel de trai ridicat, salarii mai mari, imagine externă pozitivă şi multe alte borcane cu miere tipice din timpul unui an electoral.

În culisele acestor scenarii, greii politicii interne şi internaţionale au interesele lor, acest aspect nefiind un secret pentru nimeni. Pentru elucidarea celor două fenomene petrecute în Bucureşti, am stat de vorbă cu jurnalistul George Roncea, unul dintre puţinii jurnalişti care au pus în practică expresia lui Pamfil Şeicaru: “Călimara unui gazetar de luptă nu poate fi umplută cu apa sălcie a amabilităţilor.”

Activist pe baricadele Pieţei Universităţii din 13-15 iunie 1990 şi, ulterior, în mass-media centrală, mereu a avut convingerea că binele României nu vine niciodată pe cale politică. Din contră. Astfel, George Roncea a fost amabil să ne explice cine sunt actorii celor două mari evenimente care au “electrizat” Bucureştiul:

 

          Reporter: Participanţii la Congresul PPE spun că a avut loc o a doua unificare a Europei. Ce înseamnă acest lucru în concepţia lor?

        
  Roncea: Oamenii sunt visători. Părerea mea este că au venit aici pentru texte şi vrăjeală. Salvarea Europei vine tocmai de la ţări că România, care, prin sacrificiul lor, prin vinderea resurselor, asigură altora avuţia. Asta este problema. Noi ne vindem foarte foarte prost, suntem o piaţă de desfacere pentru produsele lor, în timp ce resursele noastre ajung la ei aproape gratis. Aşa că, despre asta este vorba în Uniunea Europeană. Este cinic în acelaşi timp.

         
Reporter: PPE lasă impresia unei “drepte” unificate. Ce reprezintă “dreapta” actuală pentru România? În contextul în care vedem neregulile constatate la PNŢCD, Noua Republică, criteriile de etică ale lui Macovei...

          
Roncea: Nici nu ştii de unde să începi. Este de un ridicol total tot ce se intamplla pe partea asta. Îl vedem pe, Neamţu, pe de-o parte, supărat pe MRU că lui i s-a luat Aradul, apoi aflam cum s-a mutat el pe liste la PNŢCD, şi-a adus aminte că la 16 ani a fost acolo, dar miza este să prindă un scaun, un loc eligibili. Îl vedem apoi pe Aurelian Pavelescu, contestat şi el de Ciorbea şi de propriii săi preşedinţi de organizaţii din partid. E o circotecă extraordinară. Noi doi am mai avut o discuţie pe tema asta cu "dreapta", când comparam adunătura asta cu nişte maimuţe care aşteaptă banane şi aplauze. Banane văd că primesc, aplauze nu. Este o maimuţăreală.

CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV George Roncea: „Dreapta presupune credinţa în Dumnezeu.Unii aşa-zişi lideri de dreapta vor primi ce primesc maimuţele, nişte aplauze şi, eventual, nişte banane”

 Îl vedem apoi pe Ungureanu, fost şef SIE, cică. În mod normal, SIE, ar trebui să fie în stare să facă partide în afara ţării, acolo cunde sunt comunităţi de romani. Văd că nici aici nu sunt în stare măcar să facă un partid de doamne-ajută. Ungureanu, nu a fostîn stare să îşi facă un partid, a trebuit să cumpere unul de nişă, cu 30.000 de euro.

Partidul lui Naţi Meir. Este de un penibil total. Fostul candidat la preşedinţie Naţi Meir urmat de noul candidat, MRU. Naţi se afla însă în puşcărie acum, nu mai candidează. Noroc cu MRU că îi continua “lupta”. Este evident că nu are capacitate organizaţională, nu poate să strângă oameni. Ungurenii lui. Unde sunt ungurenii? Îi văd doar în conducere şi se bat acolo între ei pentru ciolănaş. Când vezi ce se întâmplă cu această organizare politică de aşa zisa Dreapta te apuca groza, este de un ridicol maxim totul.

            Reporter: Pe cine reprezintă MRU? Este incapabil să revigoreze “dreapta” sau o face intenţionat?

            
Roncea: Şi Neamţu şi Ungureanu au tot pretins că fac un partid de jos, de la "firul ierbii". Asta este o metodă de manipulare, care lasă maselor senzaţia că au contribuit şi ele la ceva. Atât MRU, cât şi Neamţu, pretind că sunt mii şi sute de mii de oameni care îi sprijină. M-am uitat în mediul online la cei care au participat la fondarea acestei mişcări şi văd că îi critică foarte acid. Ei ştiu mai bine, pentru că sunt din interior. De exemplu, Dacian Tolea, care a fost un sprijinitor al acestui haloimăs îl face arşice pe Nematu, arătând, în ce hal şi cât de ridicolă o să fie prezenţa lui Neamţu la Arad, oraş cu care Neamţu nu mai are nici o treabă de foarte mulţi ani. Toţi vor un singur lucru, cu disperare şi se vede asta: un scăunel, un ciolănel..

             Toată aiureala asta a aşa zisului nou proiect de dreapta, îl plasează prost şi pe Băsescu deoarece ridicolul cade şi asupra sa. Nu mai vorbim de Macovei, care este o sumă a tot ce este ridicol, penibil şi ticălos în această
ţară. Duduia, fost procuror comunist, şi fondatoare a organizaţiei homosexualilor din România, nu văd cum ar putea ea aplica criterii de etică, de dreapta cică.

              Mandatul lui Băsescu se încheie, astfel, jalnic. Este periculos contextul pentru el şi din alte motive, deoarece după 9 decembrie, dacă Parlamentul va avea două treimi de uslinoşi ostili lui Băsescu, ei pot conform legii să-l demită pentru înaltă trădare. Au şi spus-o deja public, iar Sorin Roşca Stănescu şi alţi foşti prieteni de-ai lui Băsescu pregătesc un astfel de dosar. Nu trebuie neapărat să fie valid şi real. Urmează, în timp, să fie făcut. Dar între timp îl vor demite pe Băsescu. Şi asta cred că se va şi întâmpla. Mai pe scurt, Băsescu îşi pregăteşte execuţia cu propriile mânuţe, pentru că nu îl va ajuta nimeni. Nici aşa zisa dreapta de nevolnici şi miorlaiţi. Trist.

            
Reporter: Trecem la “stânga.” Vedem o revigorare a “stângii.” Ce-a făcut USL ieri, am mai văzut doar la Ceauşescu. De ce a făcut acea manifestaţie, fix în ziua Congresului PPE?

            
Roncea: Congresul PPE era stabilit înainte. USL a acţionat strategic şi au făcut o demonstraţie de forţă suprapunându-se peste ei. Imaginea de proiectare a forţei a reuşit dintr-un motiv foarte simplu: când ai logistică şi bani la dispoziţie îţi reuşeşte orice. Dacă la alţii e cu biciul, la USL e cu banul. Pot să pun pariu de pe acum că, după alegeri, USL va avea cel puţin 54%, prin redistribuire, ceea ce este foarte nasol. Ei vor avea puterea absolută din acel moment, vor face tot ce le trece prin minte. Iar asta nu este bine, pentru români, în general. Să ne aducem aminte de perioada Năstase, făceau orice, fără nici un fel de oprelişti.
În mare măsură, este vina lui Băsescu şi a PDL, pentru că creşterea acestei organizaţii fantomatice, pentru că USL nu este de stânga în nici un fel, n-are o ideologie clară, alta decât a jafului: vedem acolo un PC, partid de nimic, de Antene, PNL care zice că e de dreapta şi PSD care pretinde că e de stânga, aşadar vedem o alianţă de stânga-dreapta-centru. O strutocamila. Îl vedem mai nou chiar şi pe Becali în PNL, Brătienii ar fi probabil în culmea fericirii... USL este combinaţie ciudată făcută tot din afara ţării. Ei sunt doar un aspirator, cu un singur obiectiv: obţinerea puterii şi apoi să treacă la jefuit – şi împărţit cu cei din afară, cei care i-au construit şi lansat. Au mai rămas o grămadă de întreprinderi şi obiective de spart, de la Poşta Română la Tarom şi să nu uităm Oltchim, care cred că tot la ruşi va ajunge până la urmă. Le vor vinde la un preţ foarte mic, în schimb, comision-ul lor va fi unul gras, baban, ca la “afacerea” Petrom, unde bacşişul a fost mai mare decât preţul tranzacţiei. Au în spate "doctori" cu experienţă mare de pe vremea lui Năstase, Cozmâncă, Iliescu.

           
Reporter: USL vorbeşte de dimineaţă până seara de integrare europeană, însă, în special d.p.d.v. economic, ne îndreptăm tot mai mult spre Rusia. Declaraţii ale membrilor USL, inclusiv ale lui Ponta, dovedesc acest aspect. USL reprezintă interesele Rusiei?

            
Roncea: Şi Ponta, PSD şi Adrian Năstase, au beneficiat ani de zile de ajutorul şi îndrumarea unui personaj, Mircea Popă, pe care îl cunosc de mulţi ani, de pe când eram puşti, de dinainte de ’89, când el era un pion în legătura ambasadei sovietice. Îmi este greu de înţeles cum aceşti lideri de astazi se racordează la astfel de personaje de ieri.

              Nici ruşii nu cred sunt încântaţi excesiv de apropierea asta către ei din partea liderilor USL. Pe lângă filiera rusă a lui Iliescu, nu văd de ce generaţia actuală ar trebui să mai pupe-n fund o Rusie care nu a adus României nimic. Dacă vedem ce face Rusia acum cu noi... în privinţa tezaurului, mai au puţin şi ne şi scuipă, o obrăznicie fără margini.

              Ostilitatea Rusiei faţă de noi este incredibilă. Vedem şi declaraţiile referitoare la Basarabia, la Transnistria. Rusia se află fata de noi într-o poziţie agresivă, ori tu ca partid de guvernământ din România să vii la ei şi să le cerşeşti amorul, este culmea penibilului. Relaţiile diplomatice se fac cu inteligenţă, nu în genunchi. Până şi ruşii te scuipă când te văd umil şi disperat să ajungi cu botul la papucii lor.

            
Reporter: Ce rămâne de făcut pe 9 decembrie?

            
Roncea: Eu am discuţii cu prieteni din generaţia mea. Mai toţi au acum un singur obiectiv, pentru a-şi salva copiii: să plece afară. Eu nu văd lucrurile în acest fel. Eu vreau să plece ei, politicienii lui Ilici, nu vreau să plec eu. Vreau să fiu ultimul care stinge lumina după ei şi dacă se poate să-i scriu tot eu necrologul lui Ilici.
Este însă o dezamăgire generală faţă de toată clasa politica şi nu este un secret ca 4,5 milioane de români, poate chiar mai mult, nu vor să mai audă de nici un partid şi ar fi foarte dispuşi şi încântaţi să le dea foc tuturor. Nu cum se lăuda Băsescu cu ţepele sau Vădim cu mitralierele. Să le dea foc şi să se pişe pe ei cu bolta. Această generaţie, din care fac şi eu parte, este cea care duce România în spate, care a făcut ceva pentru România, care munceşte, asigură pensii şi reprezintă nucleul ţării. Sper ca această masă, această generaţie, să se coaguleze şi să-i radă pe ceilalţi, dar nu văd cum s-ar putea realiza acest lucru, pentru că românii sunt atomizaţi şi individualişti. Le este foarte greu să se adune. Dacă facem comparaţii cu alte zone europene, ne uitam la Madrid, la Atena, noi nu avem o tradiţie a protestelor. Singurii care au protestat, au ieşti în stradă şi s-au luptat parte în parte cu haitele lui Ilici au fost cei din generaţia mea, în Piaţa Universităţii. Dar, apoi, s-a terminat. Ne-au mătrăşit.

Interviul a fost realizat de Marius Florian

Sursa: http://www.opiniasociala.ro/index.php/interviuri/1061-exclusiv-george-roncea-macovei-o-suma-a-tot-ce-este-ridicol-penibil-si-ticalos-in-aceasta-tara-iar-usl-este-un-aspirator-pus-pe-jefuit

 

*** Mai multe articole din categoria Arhiva articole: http://roncea.net/index.php/arhiva-articole 

 

*** Mai multe articole din categoria Intelmedia: www.roncea.net/index.php/intelmedia

George Roncea

George Roncea

Email: roncea@yahoo.com

 

 

Scrieun comentariu

Se poate introduce HTML

(c) 2012 roncea.net & George Roncea. Toate drepturile rezervate.