A+ A A-
24 Sep
Voteaza acest articol
(2 voturi)

Pregatirea de cutremur

Totul despre Marea Buleală, deși de la 5,6 la 7 mai e oleacă
Să reiau puțin din ce am mai scris deja, preventiv...poate ză winter is coming sau poate nu, da se știe oricum că iarna nu-i ca vara. M-am hotărât de o bună bucată de vreme să nu mai pierd timpul aiurea pe facebook și să nu mai scriu decât dacă mi se pare că ar fi cu adevărat necesar. Un 5,6 pare să fie o astfel de ocazie.

Autorităţile se pregătesc din ce în ce mai intens în ultima vreme pentru un dezastru şi, totodată încep să sifoneze firicele de informație către public, ca să se acopere după și să escamoteze lipsa responsabilității. A crescut numărul avertismentelor de tot felul, chiar zilele trecute o oficialitate a guvernului Cioloș, pesedistul Dâncu, sociolog fonfăit filomaghiar, a ieșit să dea din papagal pe tema Marelui Cutremur și a sondajelor făcute de autorități cu privire la pregătirea populației, alți bani pe fereastă.
Pregătirea lu pește.
Li se rupe fix în două ”autorităților românești” de cetățeni - în primul rând că nu sunt foarte românești, ba dimpotrivă.
În schimb, alți cetățeni au beneficiat deja de un anumit instructaj. Semnificativ de citit, instructajul cu pricina, cu atenție sporită pe anumite pasaje.
La capitolul măsuri preventive Ambasada SUA, cu mai mulţi ani în urmă a publicat un Ghid pentru cetăţenii americani din România:

http://romania.usembassy.gov/acs/disaster_preparedness.html

Pe tema asta am scris şi eu, cu altă ocazie, acu vreun an, reiau că e de actualitate, după un 5,6, deși sper să nu fie cazul:

http://www.roncea.net/index.php/component/k2/item/515-winter-is-coming
.
”De cativa ani, oameni care dispun de anumite informatii au inceput sa se pregateasca.
Acum fix patru ani am avut ocazia, la o vizita la NATO HQ din Bruxelles sa dau peste un capat de info legat de o prospectie executata de o firma germana in Romania cu privire la riscul de cutremur intr-un interval apropiat estimat la intre trei si cinci ani.
Am pus intrebari in dreapta si in stanga, evident niciun oficial nu a vrut sa ofere detalii suplimentare, nici acolo nici aici in Romania, unde secretomania securistoidă e de balamuc.
Am gasit insa niste elemente si date care conturau ipoteza unei primejdii serioase, s-a discutat in mai multe CSAT-uri despre masuri ce ar trebui luate la aparitia unui dezastru major, s-au facut niste achizitii, s-au tiparit niste brosurele.
In 2011 s-au aruncat niste milioane pe geam pentru situatii de urgenta, la Bucuresti.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/oprescu-vrea-sa-cheltuiasca-sase-milioane-de-euro-pentru-instruirea-a-2866-de-voluntari-939278.html
.
Cam atat.
Alaturi de niste colegi care au avut ca si mine o anumita experienta legata de situatiile de razboi, fosti corespondenti de front si de niste cadre in rezerva ale SRI si de la armata am constituit un proiect de instruire si formare pentru situatii de urgenta.
Am infiintat “Corpul voluntarilor pentru situatii de urgenta – Acvila”.
Am sperat ca vom reusi sa pregatim voluntari, cu sprijinul rezervistilor și că eventual institutiile se vor mobiliza.
Autoritatile și instituțiile nu vor asa ceva, mi-a dat seama dupa o vreme. Un rol îl are și Arafat și gașcă sa de bandiți din serviciile astea ticăloase ce constituie principala problemă a României, factorul numărul 1 de amenințare la adresa poporului român, devenit mai degrabă populație decât popor după atâția ani de destructurare identitară sălbatică. Arafat este un nemernic cum rar s-a mai văzut, un ciuhap pervers și lacom ce aparține din copilărie Mossad-ului, instituție plină de drag față de români. Iar misiunea sa și a Lor nu s-a incheiat.
Nimeni nu vrea să-i lase pe români să se organizeze, să lase să se formeze nuclee de agregare comunitară. Doar Soros are voie să facă ce vrea mușchii săi pe aici.
Din pacate n-am reusit in intervalul care a trecut sa punem pe picioare treaba, copul de voluntari. Un astfel de corp, bine dotat si instruit ar fi putut salva cateva mii de oameni, in Bucuresti si Galati, orasul unde am ales sa infiintez organizatia. Portul Galati constituie o adevarata bomba cu ceas in caz de dezastru. Mijloacele ISU la nivel de judet sunt zero barat, dotarea este precara, pe scurt totul e varza. Resurse canci, sustinere zero din partea institutiilor. Tuturor li se rupe.
Asadar pana una alta imi fac datoria de a semnala niste aspecte, cu speranta ca un numar de oameni se vor organiza cat de cat, in caz de nasolela.

Este usor de imaginat ce va urma in Bucuresti, după un cutremur serios.
Se estimeaza ca vor fi 20 000 de victime daca vine noaptea.
Peste 10 000 daca pica ziua. De regulă suma răniților este cam de trei ori mai mare față de numărul morților. Calculați singuri coeficientul.
Sunt 6400 de apartamente in blocurile cu bulina care se vor prabusi primele. Multe alte blocuri construite dupa '90 sunt ridicate in sfidarea oricaror norme de siguranta, pe spagi plasate delicat de dezvoltatori, care intre timp au si disparut din tara sau si-au transferat afacerea imobiliara altora.
Arhitecții și urbaniștii știu bine datele.
Ambulanta si SMURD-ul acopera doar 15 la suta din necesitatile de prim ajutor.
Toate spitalele la un loc nu pot acoperi atatea victime. S-a vazut la Colectiv clar cam cum stă treaba. Multe spitale n-au rezerva pentru generatoare, n-au dotari suficiente, sunt adevărate capcane mortale pentru victime.
Si in SUA au lovit puternic dezastrele naturale, cum ar fi uraganul de la New Orleans, cu niste ani buni in urma, sau uraganul care l-a ajutat pe Obama sa castige alegerile. Situatia a fost deosebit de nașpa, desi la americani mijloacele institutiilor statului sunt incomparabile fata de Romania si unde milioane de cetateni sunt pregatiti si fac parte din retele de preps.
Veteranii și cadrele armatei sunt osatura rețelelor de survivaliști, iar emisiunile anume dedicate temei supraviețuirii în condiții speciale sunt din ce în ce mai multe și nu vorbesc doar de producțiile cu Bear Gryllls.
Instructori din forțele speciale participă la zeci de producții de mare audiență produse și prezentate de National Geographic, Discovery Channel. Evident cineva a înțeles nevoia pregătirii pentru nasoleli majore și a exploatat tema.
La noi nu există nicio intenție de pregătire a cetătenilor pentru dezastre, ba dimpotrivă, toate guvernările din 1990 participând la marea Rotativă ce are ca obiectiv colapsul total al României. Cine are ochi să vadă pricepe desigur dezastrul în care ne aflăm.
Bomboana pe colivă ar mai fi acum și un cutremur major, ca ăla ce se pregătește să vină, din 1977 încoace, la soroc.
Generațiile tinere de acum, emasculate și oligofrenizate, lipsite de experiența unui cutremur major sau a marilor buleli din anii 90 - cu sânge, morți, distrugeri se vor căca pe dânsele la prima zguduială serioasă, iar mai ales după vor fi zero barat la capacitate de reacție și mobilizare. Nicio speranță că vor avea vreo contribuție benefică de orice fel în caz de catastrofă.
Japonezii beneficiaza de o permanenta pregatire ei chiar au un fel de Rond de noapte, din aceste motiv victimele au o sansa de supravietuire si pagubele sunt relativ limitate fata de ce s-ar intampla fara o instruire si formare adecvata. La noi lipseste educatia voluntariatului si in general lipseste educatia de orice fel. Sa speram ca nu va fi nevoie sa ne ingrijoram desi semnalele publice sunt din ce in ce mai accentuate, gen 5,6, pana una alta nu strica impusionarea unui simt al solidaritatii si al responsabilitatii la nivel colectiv.
Am prieteni si cunoscuti prin toata lumea, inclusiv in Japonia, care au vazut ce inseamna catastrofe teribile. Am colegi, cativa, care au trait aventuri terfiante prin teatrele de razboi. Proiectul a fost de altfel pentru prima oară discutat cu Pascal Ilie Virgil și Cristian Botez, doi dintre cei mai vechi și mai dragi colegi de pe vremuri.
La Belgrad, in perioada bombardamentelor NATO din 1999 am vazut o fantastica capacitate de reactie a cetatenilor, o solidaritate si un curaj care m-au impresionat extraordinar si nu doar pe mine ci pe toti cei peste 2000 de jurnalisti din toata lumea, corespondenți de razboi, mulți dintre ei din țări ostile sârbilor. Romanii nu sunt insa luptatori ca sarbii, nici solidari ca japonezii. La noi functioneaza inca vorba aceea nenorocita cu capra vecinului.
Testul unei catastrofe teribile, cum ar fi eventualitatea sosirii unui cutremur devastator, ca cel din 1802 sau cel din 77, va da masura capacitatii romanilor de se uni pentru a lupta si a infrunta consecintele unui dezastru fara precedent in istoria noastra recenta.

Pentru cei care sunt preocupati de protectia familiilor si a prietenilor am creat o pagina candva care se numeste "arme albe pentru zile negre", in anticiparea a ce s-ar putea sa vina. O bună parte dintre prieteni și cunoscuți au primit deja câte ceva de la mine. Unii chiar știu să și mânuiască ce au primit de la mine și au experiență militară, vor ști să se descurce. Pentru ceilalți, am pus la un loc cateva linkuri de folos ce duc la manuale utile.
Va recomand sa descarcati tot, sa cititi tot si sa va luati masuri din timp...winter is coming...este posibil sa vina foarte curand buleala, mai curand decat ne asteptam, iar din pacate romanii n-au niciun Rond de noapte care sa stea de straja.
Ramane la voia lui Dumnezeu, cine scapa la momentul cutremurului, insa dupa aceea se afla in mainile noastre sansa de a limita cat de cat consecintele dezastrului. Haosul de după nu va putea fi gestionat de autorități, ne-am lămurit pe deplin la Colectiv.
Comunicarea va fi o mare problema deoarece tot ce inseamna telefonie mobila se va duce dracului (am avut candva o buna ocazia sa cunosc cum merge treaba la noi cu telefonia mobila si IT-ul din interiorul ministerului comunicatiilor). Tot ce tine de IT in România se află în ghiarele securiștilor iar competențele lor n-au absolut nimic de-a face cu binele românilor.
Statii cum au taximetristii si soferii de tir sau radioamatorii vor fi de mare folos. Se pot gasi si statii de mai mica putere dar utile cat de cat si pe piata sau se pot comanda pe internet.
Transportul va fi de asemenea o mare problema, biciclistii, destul de multi astazi in Bucuresti s-ar putea sa fie de mare folos.
De folos de asemenea vor fi acumularea de mici rezerve de hrana nealterabila si achizitionarea unei truse de prim ajutor, trusă nu doar medicală.
Resursa de alimentare cu energie electrica pentru acumulatorii de lanterne sau alte dispozitive va fi o problema. Exista insa diverse aparate bazate pe dinam actionat manual sau generatoare portabile de litraj mic.
Este utila stabilirea din timp a unor locuri de adunare pentru grupurile de prieteni, fie in parcuri - mai ales acelea cu sursă de apă - fie in preajma unor biserici, in masura in care mai sunt functionale comunitatile parohiale. Evident ar fi nevoie si de o planificare preventiva. Sunt multe detalii si informatii de folos in manualele de mai jos.

http://www.igsu.ro/media/comunicate/CP-06.10.2013-masuri-cutremur.pdf

http://www.isudb.ro/index.php?pagina=cutremur

http://inforisx.incerc2004.ro/pregatirea_antiseismica.htm

http://inforisx.incerc2004.ro/lista_de_interventie.htm

http://isuvaslui.ro/pdf/ed_preventiva/ghid%20privind%20protectia%20la%20cutremur.pdf

http://isujis.ro/articol/reguli-preg-tire-antiseismic-protec-ie-comportare-i-ac-iune-popula-iei-n-caz-cutremur
http://www.casadex.ro/2013/10/casa-ta-e-pregatita-de-un-eventual-cutremur-iata-10-verificari-si-masuri-obligatorii/

http://www.satu-mare.ro/fisiere/ancora_pagini_fisiere/Pregatireafamilieiincazdecutremur.pdf

http://www.primariabt.ro/pdf/diverse/isu/ghidISU.pdf

http://www.preventive.ro/buletin-informativ-pdf/9-Componenta-trusei-sanitare-de-prim-ajutor-si-a-baremului-de-materiale.pdf

http://www.infomaterna.ro/Trusa-de-prim-ajutor-8211-de-la-teorie-la-practic-227/295/articol.html

http://medlive.hotnews.ro/video-invata-sa-salvezi-viata-unui-om.html

http://www.amfms.ro/din_presa/7031.html

http://www.youtube.com/watch?v=LpiGJIIfFtU

http://www.primariamalini.ro/svsu/mijloace_prim_ajutor.pdf

http://www.sfmc.eu/upload/Introducere%20in%20sistemul%20medical%20de%20urgenta.pdf

http://www.ms.gov.ro/documente/430_1301_manual.pdf

http://www.epralima.com/inforadapt2europe/promas/manuals/Manual4_First_aid_ro.pdf

http://ssmsu.blogspot.ro/2011/08/manual-prim-ajutor.html

http://www.emergencycareforyou.org/EmergencyManual/Default.aspx

http://www.sfatulmedicului.ro/Prim-ajutor/trusa-de-prim-ajutor_10198

http://www.sfatulmedicului.ro/Prim-ajutor/primul-ajutor-in-cazul-traumatismelor-si-politraumatismelor_1733

http://www.sfatulmedicului.ro/Agresiuni-termice/asistenta-de-urgenta-in-caz-de-calamitate_1777

http://www.themartialist.com/pecom/pushdagger101.htm

http://www.himalayan-imports.com/gurkha.html

http://www.radharcknives.com/Santee_Push_Dagger.htm

http://www.mineralmountain.com/push.htm

http://www.thearma.org/Videos/NTCvids/testingbladesandmaterials.htm

http://www.bladeforums.com/

http://www.snyderstreasures.com/pages/knuckle_knives.htm

http://www.bladegallery.com/shopexd.asp?id=84445&photo=1&size=n

http://www.cutite-bushcraft.ro/ro/produse/detalii/822-Double_Bit_Felling_Axe

http://www.cartech.com/techcenter.aspx?id=1696

http://www.survivalbus.com/manuals.html

http://www.ready.gov/are-you-ready-guide

http://www.youtube.com/watch?v=eGwotZ45T28

http://www.fema.gov/pdf/areyouready/areyouready_full.pdf

http://www.fema.gov/media-library/assets/documents/7877
.
Ambasada SUA din Bucureşti şi-a alertat cetăţenii din timp, de acum câțiva ani, cu privire la iminenţa unui cutremur major pe care îl consideră dezastruos. Comunicatul ambasadei însă nu făcea referire doar la cutremur ci şi la dezastre sau accidente provocate de...mâna omului. Iată ce spune concret:

“The following information focuses on earthquakes because seismic activity poses a significant risk for Romania. However, Romania is at risk for other natural and manmade hazards. While much of the information below specifically addresses earthquakes, it is applicable to multiple hazards, and we encourage you to think broadly about the possible risks you and your family may face and to be prepared for any kind of emergency that may arise.”

Ambasada SUA îşi avertiza cetăţenii despre posibilitatea unui dezastru “nu neapărat sau nu numai provocat de un cutremur ci şi provocat de alte fenomene, inclusiv de oameni”
La ce se referea Ambasada aici?

Iată la ce cred eu că se referă Ambasada Americană:
La haitele de ţigani şi clanurile de infractori care se vor porni după dezastru pe jefuit. Cea mai mare parte a clanurilor dispun de arme şi le vor folosi. La cutremurul din '77 au venit la furat în Capitala devastată jefuitori din toate colţurile ţării. Atunci armata a reacţionat, Ceaușescu a mobilizat tot, s-a tras în prădători.
Acum nu mai avem armată, nici decizie la nivel de autorităţi, iar din cadrele poliţiei şi de la ISU s-a tot tăiat. Infractorii au arme şi maşini mai puternice decât poliţia.
Oraşe ca Timişoara, Craiova, de exemplu, unde romanii sunt majoritari sunt controlate total de clanuri ţigăneşti care fac legea lor, după cum vor muşchii lor. În Bucureşti sunt anumite zone controlate de asemenea discreţionar.
Omenii vor trebui să se apere singuri.

Poate nu va fi nimic chiar acum, în curând, dar şi dacă va fi şi ignorăm să ne luăm orice măsuri de prevenţie înseamnă că ne-am făcut-o cu mâna noastră. Autorităţile şi-au luat deja măsuri pentru protecţia lor şi a familiilor lor, o știu foarte bine, din surse directe. Oamenii de rând, pulimea cum ne zic nouă politicienii, vor avea la dispoziţie doar propriile forţe pentru a se salva.
Cu certitudine vor putea fi salvate multe vieţi dacă se iau nişte măsuri elementare şi mai ales dacă oamenii îşi vor uni forţele pentru a se apăra şi pentru a supravietui.
Ca vechi jurnalist am avut ocazia sa vad atatia morti si destule nenorociri cat sa-mi ajunga pentru vreo cateva vieti. Mobilizarea, pregătirea și solidaritatea pot micșora numărul victimelor.
Asta-i tot pe ziua de azi.
Ziua de maine insa poate sa fie una teribila, luati-va masuri, parerea mea...
.
Cu ceva vreme în urmă am preluat și următoarele date de pe site-ul Primăriei Capitalei. Materialul este prolix, dar merită citit în întregime după părerea mea.
Infractorul Oprescu s-a asigurat din timp că la o adică are acoperirea semnalului de alarmă. Evident după ce a avut o contribuție majoră la paradirea Bucureștiului, singura sa preocupare fiind legată de purcoaiele de bănet pe care și le-a tras el și Clanul său, personaje binecunoscute deja.
Datele prezentate sunt teribile, orice aș spune eu este nimic pe lângă ce se precizează în comunicarea oficialităților:

“Readuc in atentia publica una, daca nu chiar cea mai grava problema cu care se confrunta orasul Bucuresti. Este vorba despre vulnerabilitatea Capitalei in fata unui posibil cutremur. Un cutremur loveste fara avertisment, lasand in urma haos si dezastru. Nivelul pierderilor de vieti omenesti si al pagubelor economice provocate de un cutremur poate capata dimensiuni dramatice.
.
Miscarile seismice au efecte psihologice negative asupra oamenilor, obinuiti sa considere pamantul ca un suport sigur. Opinia publica este din ce in ce mai sensibila la auzul cuvantului cutremur, iar starea de teama este evidenta. Din acest motiv am considerat ca trebuie sa avem aceasta intalnire serioasa, NU PENTRU A CREA PANICA, CI PENTRU A TRAGE UN SEMNAL DE ALARMA, chiar un AVERTISMENT asupra importantei problemei.
.
Vreau sa aveti informatii cat mai corecte si complete, pentru a intelege SITUATIA REALA a Bucurestiului, care este extrem de serioasa. Doresc sa evit speculatiile, scenariile fie catastrofice, fie superficiale si sa sesizez toti factorii implicati, dar si opinia publica, pentru a ne uni eforturile si a lucra impreuna, constructiv, concret pentru diminuarea efectelor.

Tot ceea ce va voi prezenta este bazat pe studii si analize profunde efectuate in ani de catre experti si profesionisti ai domeniului, din tara si din strainatate. Eu, ca Primar General, am inteles gravitatea problemei si consider ca este necesar sa o aduc la cunostinta opiniei publice.
Va prezint datele reale, la zi, despre situatia in care se afla Bucurestiul:

1. Este unanim considerat, de catre specialisti, ca
- Bucurestiul este clasat ca a 10-a capitala la nivel mondial, in termeni de risc seismic si Capitala cu cea mai mare expunere seismica din Europa
- In mod evident, in acest context, orasul Bucuresti concentreaza cel mai inalt risc seismic din Romania

2. Expertii au identificat principalele cauze:
- Concentrari de cladiri si de populatie, incomparabile cu cele din oricare alt oras al Romaniei, in special in zona centrala.
- Planul de dezvoltare urbana a municipiului Bucuresti, emis in anul 1935 de Primaria Municipiului Bucuresti, recomanda centrul orasului ca pozitie de amplasare pentru cele mai inalte cladiri din oras.
Si acolo s-a construit. S-a dovedit ca a fost o decizie gresita!

Din pacate, decizia a fost generata din cauza ca din 1831, timp de 100 de ani, nu a mai fost nici un cutremur major, iar specialistii de la acea vreme au considerat ca Bucurestiul nu are o problema seismica. In plus, in acele timpuri, nu existau cunostinte si preocupari stiintifice asupra modului in care trebuiau construite cladirile inalte. Din nenorocire, a trebuit sa vina lectia dura a cutremurului din 1940.
Atentie celor care astazi lucreaza la noul Plan Urbanistic General!
- Existenta unui fond de sute de cladiri de beton armat cu inaltime mai mare de 4 etaje, construit, in majoritate intre anii 1930-1945.
- Lipsa, in perioada constructiei acestor blocuri, a cunostintelor necesare realizarii unor structuri de beton armat rezistente la cutremure.
- Pozitia geografica a municipiului Bucuresti, caracterizata de distantele epicentrale relativ mici (100-170 km) fata de sursa Vrancea, distante ce sunt comparabile cu adancimea focarelor acestor cutremure (60-170 km).
- Conditiile de teren din zonele de Est, Sud, si din centrul orasului, caracterizate de prezenta unor straturi argiloase, predominante cu grosime in primii 50-60 de metri de la suprafata terenului, care contribuie hotarator la manifestarea unor perioade predominant lungi in miscarea terenului la cutremurele vrancene de magnitudine medie si mare (adica mai mare de 7 grade pe scara Richter).

3. Inexistenta si incoerenta normelor de proiectare in diverse perioade, pe un interval de 70-100 de ani, au creat fondul locativ existent astazi in Bucuresti, care iata, se dovedeste vulnerabil. Va dau cateva elemente:
- Inainte de 1940 actiunea seismica nu era luata in calcul in proiectarea constructiilor, nu existau norme speciale si nici macar cercetari stiintifice in aceasta directie.
- Cutremurul din 1940 a facut ca in decembrie 1941 sa apara in Romania si in Bucuresti prima reglementare de proiectare seismica.
- Abia dupa 1965 se introduc insa normative mai precise, cu obligatia de a fi luate in calcul la proiectare si introduse solutii in constructia cladirilor.
- Momentul cheie in proiectarea anti-seismica, a fost dupa cutremurul din 1977 cand s-au introdus codurile americane si implementarea lor in normele romanesti.
- Si abia dupa 1992 a inceput armonizarea cu cerintele de proiectare anti-seismica din normele europene.
- Din 2006 se utilizeaza codul european (euro cod 8) de proiectare a structurilor de rezistenta la cutremur. In acest cod, hazardul seismic pentru proiectare este descris in functie de valoarea de varf a acceleratiei orizontale a terenului.
Deci, domnilor nu doar magnitudinea pe scara Richter conteaza, ci si acest parametru al terenului pe care este construita fiecare cladire in parte. Deci, putem avea cladire in aceeasi zona - care sa reziste - si alta - care sa cada -, din cauza ca varful de acceleratie e mare pe locul pe care a fost construita, iar ea, de pilda e construita pe un sol lenticular argilos.
Realizati si dumneavoastra, privind fondul construit existent in Bucuresti, cata diversitate exista de la caz la caz, de la zona la zona, de la cladire la cladire, pentru a putea face o evaluare si o apreciere corecta a sigurantei cladirilor.

4. Fondul imobiliar existent din Bucuresti, a celui vechi, dar si a celui nou construit, din punct de vedere al vulnerabilitatii seismice, trebuie analizat dupa mai multe considerente:
- Perioada de constructie a cladirii
- Codul de proiectare
- Normele de executie
- Tipologiile arhitecturale, structurale si functionale ale cladirilor
- Regimul de inaltime
- Caracteristicile geo-morfologice ale terenului pe care e amplasata fiecare cladire in parte
- Concentrarea populatiei

Majoritatea specilistilor considera ca cele mai vulnerabile cladiri din Bucuresti sunt cele construite inainte de intrarea in vigoare a codului de proiectare seismica din 1978.
Acestea se impart in doua categorii:
- Cladiri inalte sau de inaltime medie, construite inainte de 1945
- Cladiri inalte sau de inaltime medie, construite dupa 45, dar inainte de cutremurul din 77
Pe aceste criterii, dupa 1990, autoritatile locale si cele centrale, au inceput conceperea Programului National de Evaluare (EXPERTIZARE TEHNICA) a cladirilor potential vulnerabile. In 1996 s-a introdus o clasificare cu 4 clase de risc seismic, iar abia in 1998 s-a promovat conceptul de cladire expertizata tehnic, incadrata in clasa I de risc seismic (simbolizat de bulina rosie) pentru a fundamenta necesitatea de urgentare a consolidarii cladirilor vulnerabile.
Domnilor, de ce va spun toate astea!
Pentru ca desi problema este extrem de grava, trebuie sa recunoastem ca a fost tratata cu multa superficialitate de toate autoritatile: locale, centrale si chiar, IMI PARE RAU S-O SPUN, de corpul de specialisti. Cate cutremure mai trebuie sa vina ca sa ne trezim la realitate? Intelegeti de ce repun pe tapet prin aceasta declaratie de presa problema extrem de serioasa a sigurantei cladirilor, si mai ales a sigurantei cetatenilor?!
Radiografia in Bucuresti este urmatoarea:
- Sunt 113.863 de imobile in Bucuresti, care inseamna 804.287 de apartamente
- din întreg fondul construit, cu destinaţie majoritară de locuit, au fost experizate 2.523 de cladiri si s-a constatat ca:
- 186 de imobile se inscriu in categoria risc 1 – pericol public, din care majoritatea, peste 92% au fost construite inainte de 1940, adica exact in perioada in care nu existau norme pentru constructia de locuinte! La care se adauga si faptul ca structura imobilelor a cunoscut si experienta cutremurelor majore de dupa 1940.
- Aceste imobile, in functie de regimul de inaltime se repartizeaza astfel:
85 de cladiri au peste 5 etaje (44,7%)
46 de cladiri au peste 8 etaje (24%)
59 de cladiri au sub 4 etaje (31,05)
Desi vi se pare ciudat, repartitia cladirilor din Bucuresti incadrate in risc I-pericol public pe sectoare, ne indica ca majoritatea cladirilor din aceasta categorie sunt in sectoarele 1, 2 si 3. Poate este un element de reflectie pentru primarii din sectoarele respective, ca este mai important programul de punere in siguranta a cladirilor, decat cel de reabilitare termica. Sau daca tot le fac, sa le faca impreuna. De aceea, in propunerea de modificare a legii trebuie sa introducem obligativitatea ca acolo unde se face reabilitare termica, sa fie facuta inainte reabilitarea structurii de rezistenta a cladirilor. Degeaba se face cald intr-o casa nesigura, care poate cadea pe locuitori. Deci, atentie la prioritatile de utilizare a banului public!
Doresc sa fie clar ca pentru municipiul Bucuresti, clasa I de risc seismic cuprinde doua categorii:
1. Imobile expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic, care reprezinta PERICOL PUBLIC
2. Imobile incadrate in clasa I de risc seismic, dar nedeclarate pericol public. Majoritatea imobilelor sunt situate in Centrul orasului, pe strazile Franceza, Armeneasca, Lipscani, Baratiei, Gabroveni, Blanari, Calea Victoriei, b-dul Magheru, din cauza ca cele mai multe au fost ridicate in perioada interbelica si au trecut prin cateva seisme majore, fara a fi consolidate corespunzator dupa aceea.
Acest fond este prioritatea zero a consolidarilor.
Ne este clar că prognozele, în ceea ce priveşte amploarea pagubelor în urma unui cutremur sever, sunt foarte dure şi că problema de securizare a clădirilor este mult mai amplă şi în nici un caz nu se poate referi doar la clădirile cu bulină. Trebuie să atragem atenţia asupra faptului că, în opoziţie cu percepţia generală, în afara zonei centrale a Capitalei – teritoriul “bulinelor rosii”, există un număr mare de construcţii de locuinţe insuficient protejate faţă de acţiunea seismică.
……………..
Primaria Municipiului Bucuresti actioneaza in doua dimensiuni:
Ca si componenta a Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenţă, care este un organism inter-institutional, din care fac parte 53 de institutii si organisme, fiecare avand activitati specifice:
1. Prefectura – care asigura presedentia comitetului
2. Primăria Municipiului Bucureşti
3. Primăriile de sector
4. SRI
5. Institutiul national de cercetare pt fizica pamantului
6. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti
7. Directia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti
8. Jandarmeria
9. Centrul Militar Zonal
10. Comandamentul Garnizoanei Bucuresti
11. Ambulata Bucuresti, Direcţia de Sănătate Publică Bucuresti, Societatea nationala de
cruce rosie
12. Ministerul transportului, RATB, METROREX
13. Apa Nova, Apele Romane
14. Enel Muntenia
15. Directia generala pentru statistica
16. Agentia de protectie a mediului
17. Administratia nationala a rezervelor de stat
18. Institutul national de medicina legala

Astfel, în ceea ce priveşte atribuţiile autorităţilor locale privind protectia civilă, suntem răspunzători pentru asigurarea condiţiilor de supravieţuire a populaţiei afectate de urmările calamităţilor naturale, iar eu, în calitate de Primar General am ca atribuţii principale stabilirea măsurilor necesare pentru asigurarea hranei, cazării şi a alimentării cu energie şi apă potabilă a populaţiei evacuate. Pe langă acestea suntem răspunzători de gestionarea, depozitarea, întreţinerea tehnicii pentru protecţie civilă.
Iata cum am actionat la capitolul prevenţie:
1. Protocoalele semnate cu ISU pentru şcolari, studenţi, locatari/proprietari
Împreuna cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Primaria Municipiului Bucureşti desfăşoară activităţi de prevenţie a situaţiilor de urgenţă. Au fost tipărite materiale specifice, iar echipe comune ale PMB şi ISU Bucureşti participă continuu la activităţi de informare/constientizare a elevilor, chiar în cadrul unităţilor de învăţământ. Au fost încheiate protocoale privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a locuitorilor Municipiului București prin asociațiile de proprietari. Se colaboreaza, de asemenea, cu studenții şi cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar al Municipiul București.

Am incercat sa constientizam populatia pentru cunoașterea principalelor tipuri de risc, a formelor de manifestare a acestora, a măsurilor de protecție, precum și a modului de acțiune și comportare în situația producerii lor. Dar nu numai atat. Ne preocupa formarea și dezvoltarea abilităţilor privind modul de comportare şi modul de acţiune în perioada premergătoare, pe timpul manifestării şi pentru limitarea/înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă.

2. Informarea în timp real a cetăţenilor prin ecranele de semnalizare de pe raza oraşului.
Încă de anul trecut, la nivelul Municipiului Bucureşti funcţionează un parteneriat încheiat cu ISU Bucureşti, Poliţia Capitalei şi Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului. În cadrul acestuia, populaţia beneficiază de informaţii despre codurile de vreme, blocaje de trafic, în timp real. În cazul situaţiilor de urgenţă, acest sistem va deveni principalul vector de informare a cetăţenilor care nu se află în locuinţe sau adăposturi.

3. ACTIVITĂŢI PENTRU ASIGURAREA SUPRAVIEŢUIRII ÎN SITUAŢII DE URGENŢĂ
În cadrul măsurilor de supravieţuire în caz de cutremur, ca parte a managementului situaţiilor de urgenţă generate de cutremur, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat dotarea cetăţenilor aflaţi în imobilele expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic ce prezintă pericol public (186 imobile) cu truse de prim ajutor pentru situaţii de urgenţă. În perioada 10 mai – 10 iulie 2014, au fost distribuite 4.806 truse dintr-un total de 6.000, catre locuitorii din 119 imobile. Menţionăm că trusele rămase vor dota suplimentar cele 12 şcoli, precum şi celelalte locaţii în care Primaria înfiinţează tabere de sinistraţi.

4. ACTIVITATI PENTRU GESTIONAREA SITUATIILOR DE URGENTA
Primăria Municipiului Bucureşti implementeaza Sistemul de Management al Situaţiilor de Urgenţă la nivelul Municipiului Bucuresti (SMSU), care-si va desfasura activitatea intr-un CENTRU OPERATIV, care este finalizat si in maximum doua luni va fi pus in functiune. Acesta va asigura infrastructura tehnica şi logistica integrata, performanta, sigura şi fiabila.
Implementarea proiectului va permite, în timp real, identificarea, procesarea si furnizarea unor decizii şi metode de intervenţie optime, care să evite - pe cat posibil - şi sa reducă pierderile umane şi materiale, în cazul situaţiilor de urgenţă la nivelul Municipiului Bucureşti.

5. INVESTITII in ISU Bucuresti
De-a lungul timpului, Primaria Capitalei a achizitionat si predat catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti-ILFOV o serie de materiale si echipamente necesare desfasurarii in bune conditii si in timp optim a interventiilor. N-o sa enumar echipamentele, o sa precizez doar ca am achizitionat de la autospeciale, pana la echipament de scafandru, drujbe, motopompe, lanterne. Valoarea investitiilor facute de Primaria Municipiului Bucuresti in anii 2013 si 2014 a fost de 3 milioane lei, cu TVA.
6. Asigurarea si dotarea de spatii de campare a persoanelor sinistrate
Sali de sport
Plecand de la necesitatea de a dispune de spatii de cazare/campare/locare a eventualelor persoane sinistrate, Primaria Municipiului Bucuresti a semnat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pentru a putea dispune de salile de sport aferente scolilor de pe raza Municipiului Bucuresti.Astfel, 12 scoli (cate 2 in fiecare sector) au fost complet utilate si dotate cu echipamente si materiale necesare situatiilor de urgenta, post-evenimente : paturi de campanie, pături, generatoare, lanterne, tărgi.
In cadrul aceluiasi proiect, PMB va sapa si amenaja puturi de apa de mare adancime, pentru asigurarea de surse independente de apa potabila.Salile de sport aferente celor 12 scoli ce vor forma taberele de sinistrati asigura o capacitate de aprox. 4.500 locuri.
Unitatile de invatamant sunt :
LICEUL LOVINESCU, SCOALA NR. 80, SCOALA NR. 103, SCOALA NR. 117, SCOALA NR. 45, SCOALA NR. 143, COLEGIUL TEHNIC MATERIAL RULANT PT. TRANSPORT FEROVIAR, COLEGIUL ANGHEL SALIGNY, SCOALA NR. 165, SCOALA NR. 40, SCOALA NR. 96, LICEUL IULIA HASDEU.

Arena Nationala
In cadrul aceluiasi proiect, Arena Nationala a fost utilata si dotata cu materiale si echipamente necesare supravietuirii in situatii de urgenta :
12.600 paturi de campanie
16.500 de saci de dormit
3.000 de marmite
Arena Nationala a fost aleasa pentru adapostirea posibililor sinistrați in caz de situații de urgență pentru ca se află in administrarea Primăriei, poate gazdui un numar mare de persoane sinistrate (pana la 25.000), este situata intr-o zona relativ apropiata de centrul Capitalei, dispune de cai facile de acces, infrastructura interna complexa si modulara (toalete, cabinet medical, spatii de depozitare etc.), posibilitatea camparii extern-intern ceea ce face facila camparea indiferent de anotimp.
…………………………………………………….
2. A doua dimensiune de interventie a Municipalitatii o reprezinta consolidarea clădirilor. Si aici avem doua categorii:
a. in primul rând din perspectiva proprietăţii municipale, am facut eforturi de aducere la stadiul de siguranţă a portofoliului nostru de clădiri am consolidat şi reabilitat:

i. 100 de instituţii de învaţământ
ii. teatrul Constantin Tanase
iii. Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta am finalizat consolidarea şi suntem aproape de a incheia şi reabilitarea Palatului Primariei suntem în curs de consolidare la clădiri precum:
iv. Teatrul Evreiesc de Stat
v. Teatrul Ion Creanga
vi. Casa Cesianu
vii. Muzeul Minovici
viii. Observatorul Astronomic
ix. Arcul de Triumf

b. alte proprietati, care nu apartin Municipalitatii, din care fac parte cladirile altor institutii publice centrale si locale, care trebuie sa aiba propriul lor program de consolidari

c. Si cea mai complicata categorie este cea a proprietatilor private.
La fel de important şi cu aceeaşi maximă prioritate atât pentru noi cât şi pentru Ministerul Dezvoltării este organizarea acţiunilor de consolidare a construcţiilor aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice.
În această zonă, cu suportul legislativ actual, care este FACULTATIV – adică la dorinţa proprietarului de apartament/imobil este dovedit deja că ritmul realizării consolidărilor este nesatisfacator în balanţă cu expunerea la risc.
În ultimii ani, PMB a notificat peste 370 de imobile cu privire la obligaţiile legale ale
proprietarilor pentru reducerea riscului seismic:
- cele 186 de clădiri ce pot fi susţinute în programul de consolidări
- precum şi alte 184 clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, dar fără pericol public – clădiri mai mici de P+2 sau care nu au spaţii publice la parter şi care nu intră în programul de consolidare dar sunt la fel de expuse riscului seismic.
În ultimii 10 ani, au fost consolidate:
- 42 de clădiri din clasa I de risc seismic.
- 19 au fost consolidate în programul de consolidărio restul direct de către proprietari si ma refer la clădirile care nu intra în program, dar fac parte din clasa I de risc seismic.
Pentru anul acesta avem:
- 20 de propuneri pentru execuţie consolidare
- 28 pentru faza de proiectare.
Nenorocirea este ca marea majoritate a proprietarilor care locuiesc în blocurile încadrate în clasa I de risc seismic deşi pot beneficia de sprijin şi facilităţi pentru punerea în siguranţă a clădirilor respective, în condiţiile precizate de legislaţia în domeniu, refuză acest lucru şi, în mod cert, nu duc aceasta obligaţie la capăt nici prin mijloace proprii.
O sa va dau doar cateva exemple:
• Str. Ion Brezoianu nr. 38, sector 1
Pentru acest imobil, s-a încheiat un contract execuţie lucrări in anul 2010. Lucrările de consolidare nu au putut incepe întrucât 3 proprietari nu au permis accesul constructorului.
În prezent, PMB este chemată în instanţă de către unul dintre proprietarii care refuză consolidarea pe motivul contestării documentaţiilor şi documentelor ce au stat la baza acţiunilor de consolidare întreprinse de către restul proprietarilor, împreună cu primăria.
• Calea Moşilor nr. 96, sector 2
Pentru acest imobil, s-a încheiat contractul execuţie lucrări in anul 2010, fără ordin de începere din cauza nesemnării contractelor de finanţare şi restituire a sumelor alocate de la bugetul statului de către toţi proprietarii de locuinţe. Direcţia Investiţii a transmis Direcţiei Poliţiei Locală şi Control solicitarea privind amendarea proprietarilor care refuză semnarea contractelor de finanţare, potrivit prevederilor ordonanţei. În prezent, prin hotărârea tribunalului din ianuarie 2015 se respinge contestația celor care au contestat în instanţă amenda, ca fiind nefondată. Poliția locală va aplica amenzile dar acest fapt nu rezolvă situația în sensul executării lucrărilor întrucât proprietarii trebuie să asigure finanțarea consolidării.
• Str. Boteanu nr.3A-3B, sector 1
Pentru acest imobil, s-a încheiat Contractul de execuţie lucrări in anul 2011. Sunt în curs de semnare contractele de finanţare şi restituire a sumelor alocate de la bugetul statului de către toţi proprietarii de locuinţe. Din 84 apartamente, au fost semnate contractele de finanţare pentru 79 apartamente, restul de apartamente nu au situația juridică clară, sunt în litigiu sau proprietarii refuză consolidarea.
• Str. Armenească nr. 28, 28A, Semilunei nr.8, sector 2
Pentru imobilele situate în Str. Armenească nr. 28, 28A, Semilunei nr.8, sector 2, s-a încheiat Contractul execuţie lucrări in anul 2010. Ordinul de începere a lucrărilor nu poate fi dat întrucât contractele de finanţare şi restituire a sumelor alocate de la bugetul statului au fost semnate de proprietarii de locuinţă în proporţie de 55%. Direcţia Investiţii a transmis Direcţiei Poliţie Locala şi Control solicitarea privind amendarea proprietarilor care refuză semnarea contractelor de finanţare, potrivit prevederilor OG 20/1994 modificată şi completată ulterior. Nici până în prezent situația nu s-a schimbat în sensul semnării acestor contracte de finanțare.
• Intr. Victor Eftimiu nr.9, sector 1
Pentru imobilul situat în Intr. Victor Eftimiu nr.9, sector 1, s-a încheiat un contract de
execuţie lucrări in anul 2010. Ordinul de începere a lucrărilor nu poate fi dat întrucât 50% dintre proprietari refuză lucrările şi contestă toate acţiunile întreprinse, după ce iniţial, aceştia şi-au dat acordul notarial. Asociaţia de proprietari este acţionată în instanţă pentru obstrucţionarea acţiunilor privind punerea în siguranţă a clădirii, acţiuneîn curs de desfăşurare.
In fata acestei situatii, autoritatile nu au nicio posibilitate (IN BAZA LEGISLATIEI ACTUALE), pentru a actiona! Proprietatea este garantata de Constitutie. Insa proprietarul care se va face vinovat de pierderi de vieti omenesti sau de vatamari corporale din cauza ca nu si-a pus in siguranta proprietatea, inainte de un eveniment de tip cutremur, VA RASPUNDE PENAL - dupa lege!
Proprietarii de care va vorbesc nu conştientizează pericolul la care se expun şi nici faptul că au obligaţia de a acţiona în acest sens, în condiţiile actelor normative ale Statului Român, ai carui cetăţeni sunt, fapt care atrage după sine blocarea sau derularea cu intârziere a acţiunilor. Astfel, considerăm că se impune o alta abordare asupra programului de consolidari.
De aceea, in ultimii doi ani, Primaria Municipiului Bucuresti a trimis materiale cu propuneri de modificare substanţială a programului de consolidare către Guvernul României . Mai mult, a fost unul din membrii care au participat şi la sedinţele Comisiei parlamentare instituite în această direcţie.
Iata propunerile noastre pentru modificarea programului actual de consolidari, pentru a ne oferi mai multe parghii de actiune asupra proprietarilor care refuza consolidarea acestor imobile.
- Elaborarea unor standarde de cost pentru consolidarea cladirilor cu destinatie de locuinta, cu rol de referinta si analiza, aplicabila in estimarea financiara a investitiei. (acesta măsură va atrage după sine existenţa unui referenţial de piaţă care astăzi nu există. Astfel, proprietarii care refuză consolidarea doar pe ideea că e „prea scump” vor fi puşi în dificultate).
- Posibilitatea acţionarii în instanţă a tuturor proprietarilor care obstrucţionează, sub orice formă, procesul de consolidare şi scoaterea acestora din programul national urmând ca aceştia să-şi plătească în timp real consolidarea proprietăţii fără a beneficia de imprumutul fără dobândă. (aceasta măsură va reduce substanţial numărul de proprietari care fără motive reale şi încălcând inclusiv obligaţiile ce derivă din legile asupra proprietăţii, se opun consolidării).
- Posibilitatea recuperarii cheltuielilor din alocaţii de la bugetul de stat pentru proiectarea lucrarilor de consolidare de la beneficiarii acestor proiecte, daca nu se continua acţiunile de punere în siguranţă, respectiv execuţia lucrărilor de consolidare, într-un termen de 2 ani de la finalizarea proiectării. (există cateva zeci de proiecte executate pe baza acceptului Asociaţiei de Proprietari care, ulterior, refuză semnarea convenţiei pentru lucrări. Ori, prin această prevedere se pot recupera banii de proiectare sau se pot constrânge proprietarii să accepte consolidarea).
- Interzicerea oricărei forme de închiriere pentru locuinţele aflate în blocurile din clasa I de risc seismic. (în primul rând este o măsură de prevenţie pentru un potenţial chiriaş de bună credinţă şi în al doilea rând este o măsura prin care putem stopa activităţile comerciale ale unor jucători pe piaţa imobiliară care au în proprietate mai multe apartamente în blocurile din clasa I de risc seismic şi nu au nici un fel de interes să consolideze pentru ca asta le afectează veniturile pe termen scurt şi mediu).

- Interzicerea oricarei forme de comerţ la parterul blocurilor încadrate în clasa I de risc seismic fără a avea semnătura notarială a proprietarului care, conştient de pericolul de prăbuşire a imobilului , îşi asumă responsabilitea penală şi are obligaţia de a afişa la vedere în respectivul spaţiu un document, care să informeze asupra pericolului pe care îl reprezintă imobilul respectiv în cazul producerii unui cutremur. (această clauză pune în siguranţă orice persoana care intră într-un astfel de spaţiu şi responsabilizează proprietarul)
- Obligativitatea proprietarilor de a avea si de a obţine la inchiriere, la înstrăinarea imobilului certificatul seismic al clădirii, pe cheltuiala proprie. (aceasta prevedere pune în siguranţă un cumpărător de bună credinţă care poate fi indus în eroare la tranzacţie. Mai mult noul proprietar cunoaşte, astfel, de la început situaţia reală şi obligaţiile ce decurg din această situaţie).

In concluzie,
1. Responsabilitatea protectiei seismice a cladirilor existente revine, in ordine:
- PROPRIETARULUI CLADIRII
Fie ca este privat, fie ca este stat!
- Autoritatilor locale si centrale, care trebuie sa impuna reguli si norme precise, cu caracter obligatoriu!
- Specialistilor in domeniu, care sa fundamenteze si sa realizeze managementul riscului seismic, implicand indeosebi evaluari si expertize corecte, cu solutii tehnice adecvate.
- Constructoriilor si dezvoltatorilor imobiliari, care trebuie sa respecte intocmai reglementarile, avand in vedere particularitatile seismice ale orasului Bucuresti.

2. Este imperios necesara MODIFICAREA si imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu. Unele dintre propunerile noastre le-am enuntat mai sus.

3. Realizarea de campanii publicitare de atentionare a publicului cu privire la riscul seismic, dar si pentru educarea populatiei, inca din anii de scoala.

4. Reevaluarea Programului national de prevenire si combatere a riscului seismic, cu strategii concrete de finantare, in mod deosebit pentru Bucuresti, din cauza ca – asa cum am argumentat in aceasta conferinta – e clar ca Bucurestiul are nevoia cea mai mare: este cel mai vulnerabil oras din Romania si are cel mai mare numar de locuitori expusi.
Vorbim de Capitala Romaniei, iar in cazul unui dezastru riscam sa paralizam institutii fundamentale ale statului. Tocmai de aceea, cred ca ar trebui stabilit un parteneriat, daca vreti chiar STRATEGIC, intre Guvern – Presedintie – Parlament - Mass Media- Societate civila - Corpul de specialisti - Mediul de afaceri, pentru ca este o problema a tuturor. Aceasta poate fi rezolvata doar printr-un efort comun, permanent, coerent si concret."
.
Evident, ”efortul coerent și permanent” s-a concretizat în contabilizarea șpăgilor, umplerea buzunarelor...
Din punctul meu de vedere, singurul semnal pozitiv, în ceea ce privește actuala conducere a Primăriei Capitalei este numirea unei arhitecte ca Tomnița Florescu, o persoană de o probitate și o ținută morală și profesională aparte, pe postul de viceprimar. Nu știu ce puteri are la îndemână și oricum a primit acest post dintr-o întâmplare, nu pentru că vreun factor politic de decizie s-ar fi gândit la binele oamenilor de la bun început.
Singurul bine imaginabil ar fi să dispară leprele astea cu totul...dar despre asta, cu altă ocazie.
Până una alta cei interesați de ornitologie, să mă caute, poate facem Acvila să zboare, cât de cât. Neamunit degeaba dacă nu reușim să facem ceva cu adevărat folositor, concret și cu rezultate...

Scrieun comentariu

Se poate introduce HTML

(c) 2012 roncea.net & George Roncea. Toate drepturile rezervate.