A+ A A-
27 Mar
Voteaza acest articol
(3 voturi)

Un politician de la Chișinău dezvăluie manevrele serviciilor ruse de infiltrare în România

Pentru prima oară este scoasă la iveală o schemă de retea a serviciilor rusesti, de către un cunoscut politician de la Chisinău, Vlad Cubreacov. Acesta a transcris o notă provenită dintr-o sursă de institutie si a publicat în serial pe blogul său o parte din materialul informativ.

Desi datele au zece ani vechime, oferă o perspectivă interesantă asupra functionării spionajului rusesc si mai ales scot la iveală eforturile de penetrare a serviciilor rusesti pe teritoriul României folosind ca trambulină Chisinăul. În lumea serviciilor românesti este bine cunoscută importanta Iasiului si Galatiului ca centre operationale si de regupare a agentilor rusi.

Contraspionajul românesc a demantelat cu niste ani în urmă o bază de la Galati ce functiona practic la vedere, sub coordonarea unui cadru GRU, apropiat de Ion Iliescu, Vitalie Usturoi, un pion al lui Boris Birstein, un vârf al unei retele moscovite cu baza în Israel. O bună parte a Republcii Moldova este controlată de urmasii lui Birstein si astăzi. Agentul său de bază din România, Vitalie Usturoi era patronul celebrei firme Valeologia (Chisinău), si era implicat în contrabanda cu arme si substante radioactive si de asemenea a avut un rol important în afacerea Ţigareta II. Sub regimul FSN, Bancorex a acordat credite importante firmei lui Usturoi, credite nerambursate niciodată.

Aflăm acum din dezvăluirile fostului deputat Vlad Cubreacov că în aceeasi perioadă în care agentul de legătură dintre Birstein si Ion Iliescu îsi făcea mendrele la Galati, serviciile rusesti erau extrem de preocupate să controloleze mai aficient Iasiul. Centrala Iasi este un punct din care au plecat către Bucuresti numerosi agenti, ajunsi pe trepte înalte în politică si nu numai. “Despre Centrul de la Iasi, datele sunt extrem de lapidare la SIS. PE linia SVR se planifica o „actiune de penetrare directă” a acestui centru de către agentura rusă, fără asistenta SIS”. Desi SIS-ul avea un protocol secret de colaborare cu FSB si SVR, serviciul de spionaj extern al Rusiei, cadrele rusilor nu puneau mare pret pe colaborarea cu SIS-ul moldovenesc si aveau intentia să se ocupe de Iasi pe cont propriu. Se pare că au si facut-o, dacă ne uităm mai cu atentie la anumite “lansări” executate în perioada respectivă.

Este evident că din perioada mentionată în documentul prezentat de Vlad Cubreacov s-au produs schimbări, respectiv a avut loc amplificarea prezentei rusesti si cresterea nivelui de activitate a agenturii rusesti. Evenimentele politice din ultimii ani sunt relevante. Iar evenimentele din ultima lună – anexarea Crimeei de către Rusia si apropierea activării Transnistriei ridică la cote înalte gradul de alertă. Rusii au fixatii simbolice, iar acum fix 22 de ani izbucnea războiul din Transnistria. Un război de intensitate cu mii de morti si răniti incomparabil ca amploare cu miscarea de acum din Crimeea unde practic lipsesc victimele.

Conform Doctrinei de securitate nationala a României sunt luate în considerare riscuri de securitate sporite în contextul intensificarii potentialului de amenintare din partea Federatiei Ruse. Cresterea interesului militar rusesc pentru România ca urmare  a instalării scutului american a fost urmat de amplificarea măsurilor de suport logistic în zona Transnistriei de către rusi. Strategia Nationala de Apărare adoptată în 2010 clarifică într-un paragraf final ideea unei noi politici militare proactive a tării noastre. “Statul român îsi rezervă dreptul ca, în situatii speciale, singur sau împreună cu aliatii si partenerii săi, să utilizeze toate elementele de putere, inclusiv capacitătile sale militare, ca solutii de ultima instantă”.

Până la capacitătile militare mizăm pe capacitătile de intelligence sector ce ar putea utiliza de exemplu datele scose la iveală de fostul deputat Vlad Cubreacov, fost membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în perioada 1996 – 2009 si cel căruia i se datorează izbânda asezării juridice a Mitropoliei Basarabiei, pentru care a luptat pe parcurusul mai multor ani, în justiţia naţională, iar din 1997 la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fiind asistat de avocatul americano-britanic John Warwick Montgomery, din Langley, o localitate interesantă din SUA.

Centrala spionajului rusesc de la Chisinău

 "Rusia a avut la Sofia, încă din perioada sovietică, un centru regional de spionaj. Mai bine zis, un centru din care era dirijată reţeaua de spioni sovietici/ruşi din zona Balcanilor. Numele centrului regional era banal de simplu: „Centrul Balcani”, în original „Balkanski Ţentr/Балканский Центр”, având abrevierea BŢ/БЦ. Noi vom folosi abrevierea CB sau „Centrul B”. „Centrul centrului”, biroul central sau creierul întregii reţele a fost stabilit în Rusia, la Iasenevo, o suburbie a Moscovei. Biroul central i-a fost subordonat direct unuia dintre adjuncţii şefului SVR (Slujba Venşnei Razvedki – Serviciul de Informaţii Externe) Serghei Lebedev.

La Iasenevo activează un grup numeros de analişti şi consultanţi, între care în 2002 un rol important i-a fost rezervat generalului (r) Vladimir Rubanov, consultant în problemele cele mai „fierbinţi” din Balcani. De asemenea, aici îşi prestau activitatea mai mulţi foşti angajaţi ai ambasadelor Rusiei în statele balcanice, printre care se remarca un fost ataşat la Ambasada Federaţiei Ruse la Sofia, expulzat cu câţiva ani înainte, doi foşti cetăţeni iugoslavi de etnie sârbă, specializaţi în „probleme iugoslave”, precum şi câţiva foşti ofiţeri din cadrul „Direcţiei 24” (România), care au activat în fostul KGB al RSS Moldoveneşti.

Pe linia militară biroul de la Iasenevo cuprindea 5 ofiţeri din fosta Direcţie de informaţii a flancului de Sud-Vest (Upravlenie razvedki Igo-zapadnogo napravlenia) dislocată la Chişinău până în anul 1992.

„Centrul B” avea la Chişinău câteva obiective şi anume:

1. O vilă în asa-zisa „zonă rezidentială” din Valea Morilor;

2. Trei birouri în sediul „ITERA-Moldova”;

3. Un obiectiv în orăselul aeroportuar Chişinău, în care urma să se stabilească nemijlocit „Centrul B” începând cu 15 septembrie 2002;

4. Câteva apartamente conspirative în raza oraşului Chişinău folosite pentru munca cu „curierii” sosiţi din ţările vizate;

5. Mai multe camere închiriate pentru scopuri operative în hotelurile „Jolly Allon”, “Codru”, “Dacia”, “Naţional”, “Turist” şi “Chişinău”, taxa pentru închiriere fiind plătită începând cu data de 1 ianuarie 2002;

6. Un birou „sub acoperire” la Aeroportul internaţional Chişinău;

7. O filială „locală” la Tiraspol, pentru legătura cu Direcţia de Informaţii a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) în Republica Moldova.

De comun acord cu reprezentanţa permanentă a Serviciului Federal de Informaţii (FSB) al Federaţiei Ruse la Chişinău, colaboratorii „Centrului B” foloseau în scopuri operativ-tehnice anumite birouri sau apartamente din clădirile amplasate în preajma „obiectelor strategice”. Dintre acestea făceau parte:

1. Un birou din clădirea Departamentului pentru Minorităţi Naţionale, situat în imediata apropiere a Ambasadei SUA;

2. Clădirea fostului sediu al Ambasadei Federaţiei Ruse din strada Mateevici, în preajma Ambasadei SUA;

3. Un birou în strada Puskin, vizavi de clădirea Guvernului Republicii Moldova;

4. Hotelul „Jolly Allon” din vecinătatea Ambasadei Republicii Federale Germane, a Ministerului Afacerilor Externe şi a Parlamentului;

5. Apartamentele din blocurile adiacente Ambasadei României şi, respectiv, Ambasadei Ucrainei.

„Centrul B” activa în paralel cu reţeaua de rezidenti ruşi din Republica Moldova, rezidenţi aflaţi în relaţie de „subordonare coordonată” cu CB. Coordonarea se efectua prin reprezentanţa oficială a FSB-ului în Republica Moldova, instituită în baza Acordului semnat în februarie 2001 de către directorul SIS, Valeriu Pasat, şi şeful FSB, generalul Nikolai Patruşev, Acord cu o Addenda secretă.”

Nota redactiei: Pentru completarea datelor publicate de Vlad Cubreacov cu privire la Valeriu Pasat poate fi citat actualul director adjunct al SIS-ului moldovenesc generalul Valentin Dediu, care a afirmat în cadrul unei emisiuni TV că, “în anii de şefie ai lui Valeriu Pasat, SIS a fost transformat într-o societate cu răspundere limitată, care furniza informaţii unor grupuri de interese”. Pasat a urmat Academia Diplomatică a MAE al Rusiei, a fost ambasador în Rusia, ministru al apărării, culmea, decorat printr-un decret al presedintelui rus, Boris Eltîn, cu Ordinul rus "Drujba" (Prietenia), apoi devine si sef al SIS-ului după care ajunge consilier pe probleme de relatii economice externe al lui Anatoli Ciubais, fost vicepremier rus si presedintele celui mai mare concern energetic din Rusia, RAO EAS Rossii. Desi a fost condamnat în 2006 pentru fraudă la zece ani de închisoare Pasat scapă ieftin si acum activează în plan politic la Chisinău, pe sectorul propagandă rusească pravoslavnică.

 Alte structuri ale serviciilor secrete ruse pe teritoriul Republicii Moldova

 A fost atestată folosirea pe larg în calitate de acoperire a reprezentantelor companiilor ruse sau ale firmelor locale, create de angajati ai structurilor în cauză. Firmele „Comacok” si „Varanthim”, pe lângă activităti oficiale de import-export, se ocupă de „prelucrările operative” în vederea racolării sau compromiterii unor persoane oficiale din Republica Moldova. Activitatea acestor firme este coordonată de către colonelul V. Daraban. Serviciul de securitate al „Moldova-Gaz”, condus de V. Bantâs (ex-căpitan SIS) este controlat de directia economică a FSB. Preocupări – culegerea informatiei cu caracter economic si financiar.

Serviciul similar al firmei „Itera” vizează relatiile economice externe ale Republicii Moldova si controlează OPEM (Organizatia promovării exportului din Moldova). „Lukoil Moldova” vizează exclusiv relatii economice si politice moldo-române si ruso-române.

Interesul deosebit al structurilor ruse se concentra pe:

a) activitatea serviciilor speciale americane în Republica Moldova, activitate care s-a dinamizat din 2003, odată cu revenirea în calitate de reprezentant al CIA, a lui John B., care a mai detinut aceasta calitate anterior si a detinut functii similare în Armenia si Bosnia devenind „figura nr.1” pe lista intereselor serviciilor rusesti în Republica Moldova.

b) Despre Centrul de la Iasi, datele sunt extrem de lapidare la SIS. Pe linia SVR se planifica o „actiune de penetrare directă” a acestui centru de către agentura rusă, fără asistenta SIS. Serviciile ruse s-au activat după sesizarea semnalelor de implicare a instructorilor CIA în activitatea „anumitor structuri de informatii din România”.

Mai sunt de mentionat cresterea implicării oligarhilor rusi în dezvoltarea proceselor economice si politice din Republica Moldova, în primul rând V. Alekperov, R. Safin, O. Derepaska si satisfactia Moscovei fată de modul în care conducerea Republicii Moldova înfăptuieste anumite planuri tactice ruse.

Documentul este mai vast, am operat selectiuni pentru că nu încape tot în pagină. Confirmarea implicării firmelor rusesti în operatiunile de spionaj este de folos pentru a lămuri ”idiotii utili” pentru a-l cita pe tovarăsul Lenin de ”inocenta” capitalului rusesc prezent masiv în România. Anatol Ciubais de exemplu detine aproape 20 de sută din piata imobiliară din România, prin interpusi, mai ales din Israel, Canada si Ucraina. Cât despre Gazprom si Lukoil, nu cred că mai e nevoie de precizări asupra activitătilor conexe. Mai noi Gazprom vrea să cumpere toate benzinăriile din România si să se lanseze si pe sectorul media, rutii intentionând să achizitioneze PRO TV. Iar cel putin un candidat la presedintie le apartine deja demult.

Sursa : http://www.curentul.ro/2014/index.php/2014032899019/Actualitate/Un-politician-de-la-Chisinau-dezvaluie-manevrele-serviciilor-ruse-de-infiltrare-in-Romania.html

Pagina Facebook 'George Roncea':https://www.facebook.com/pages/George-Roncea/181944271871084

Scrieun comentariu

Se poate introduce HTML

(c) 2012 roncea.net & George Roncea. Toate drepturile rezervate.